Fleur Snelting

Zorgregisseur Noord-Holland

In 2013 ben ik afgestuurd aan de Haage Hogeschool als hbo-verpleegkundige. Na mijn afstuderen ben ik verhuist naar Julianadorp en ben ik als zzp’er gaan werken. Toen ik begon als zzp’er ben ik mij eigenlijk meteen gaan richten op de zorg voor mensen met ALS. Ik heb bewust gekozen voor mensen met dit ziektebeeld. De reden hiervoor is dat het doorzettingsvermogen van deze mensen mij erg aanspreekt. En ondanks dat de mensen steeds minder kunnen, willen ze vaak een zo normaal mogelijk leven leiden.

Als zorgregisseur kan ik, op welk moment in het ziekteproces ik ook binnenstap, ervoor zorgen dat er zorg geleverd gaat worden op maat. Daarmee wordt er zorg geleverd en ontzorgt. De spaarzame tijd die er is, moet naar mijn idee zo efficiënt mogelijk worden ingezet en daarbij kan ik als zorgregisseur een belangrijke rol in spelen.

Maak kennis met Fleur!

Ik ben Fleur Snelting, sinds vier jaar wonend in Julianadorp samen met mijn man. In 2013 ben ik afgestuurd aan de Haage Hogeschool als hbo-verpleegkundige. Mijn opleiding heb ik werkend in het ziekenhuis in Zoetermeer gevolgd. Tijdens mijn opleiding heb ik ook bij mensen met ALS gewerkt. Na mijn afstuderen ben ik verhuist naar Julianadorp en ben ik als zzp’er gaan werken. Toen ik begon als zzp’er ben ik mij eigenlijk meteen gaan richten op de zorg voor mensen met ALS. Ik heb bewust gekozen voor mensen met dit ziektebeeld. De reden hiervoor is dat het doorzettingsvermogen van deze mensen mij erg aanspreekt. En ondanks dat de mensen steeds minder kunnen, willen ze vaak een zo normaal mogelijk leven leiden. Na de diagnose staat het leven van zowel de patient als die van het gezin, vrienden en familie volledig op zijn kop. De ziekte is genadeloos en gaat soms zo snel, dat er bijna niet tegen op te boksen is. Mijn bijdrage kan ervoor zorgen dat het leven, voor zover het mogelijk is, zo normaal mogelijk verder gaat. Mijn ervaring van de afgelopen vier jaar is, dat om de snelheid van deze ziekte bij te kunnen houden, er echt ervaring met dit ziektebeeld nodig is om op tijd in te kunnen spelen op achteruitgang. Vaak moet er namelijk al actie ondernomen worden voordat de situatie verslechterd is.

Als zorgregisseur kan ik vanaf het moment dat ik betrokken ben bij iemand, mijn kennis en kunde inzetten om ervoor te zorgen dat het leven comfortabeler wordt gemaakt. Dit begint eigenlijk al tijden het eerste gesprek. Tijdens dit gesprek wil ik in kaart brengen hoe de situatie is. Hierbij wil ik er dan niet alleen maar achter komen hoe de ziekte zich inmiddels uit, maar ook wil ik weten wat voor persoon diegene is, hoe is de gezinssituatie en wat is voor hen belangrijk. Er wordt niet alleen gekeken naar de patiënt, maar ook naar zijn naasten. Op deze manier kan ik erachter komen wat de zorgvraag is, en op welke manier deze ingevuld kan worden en wat dus bij deze persoon past. Dan is het natuurlijk van belang dat er een passende indicatie komt. Zodra er een indicatie is, kan er dan ook daadwerkelijk zorg gaan worden ingezet. Afhankelijk van hoe groot de zorgvraag is, zal er een team worden samengesteld. Naast dat het belangrijk is dat er team wordt samengesteld, wordt hierbij ook rekening gehouden met de persoonlijke wensen van de zorgvrager, wat voegt in de gezinssituatie en naar wat voor iemand hij/zij opzoek is, er wordt dus gezocht naar zorgverleners die aansluiten op het leven van de patiënt. Omdat de zorgvraag vaak toeneemt, blijft dit proces de gehele tijd plaatsvinden. Dit houdt ook in dat ik als zorgregisseur een nauw contact onderhoud met het team.

Daarnaast kan ik als zorgregisseur, behalve het regelen van de letterlijke zorg, ook zorgdragen voor andere taken. Hierbij kan gedacht worden aan het contact leggen en eventueel onderhouden met andere disciplines, zoals bijvoorbeeld de fysiotherapeut, ergotherapeut en maatschappelijk werker. Hiermee kan je als zorgregisseur er dus ook voor zorgen dat je een stukje zorg bij de naasten kan wegnemen. De naasten hebben namelijk vaak al heel veel extra zorgen erbij sinds de diagnose.

Doordat ik als zorgregisseur nauw betrokken ben en mijn ervaring, kan ik snel inspelen op of juist al voor, de verandering. Ik hecht waarde aan een open communicatie, dit zorgt er namelijk voor dat de zorg zo optimaal mogelijk kan worden verleend.

Kortom, als zorgregisseur kan ik, op welk moment in het ziekteproces ik ook binnenstap, ervoor zorgen dat er zorg geleverd gaat worden op maat. Daarmee wordt er zorg geleverd en ontzorgt. De spaarzame tijd die er is, moet naar mijn idee zo efficiënt mogelijk worden ingezet en daarbij kan ik als zorgregisseur een belangrijke rol in spelen.

Onze landelijke partners